Oleje

Dobroczynne działanie olejów wytłaczanych na zimno, czyli niepoddawanych rafinacji chemicznej i fizycznej, wynika z właściwości roślin oleistych oraz odpowiedniego procesu wytłaczania.

czarne oliwki

olej lniany

Olej lniany

Olej wytłaczany na zimno z polskich nasion lnu wysokiej jakości to przede wszystkim bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mających właściwości lecznicze oraz korzystnie wpływających na system odpornościowy i układ nerwowy, a także działających przeciwzapalnie.

 

olej rydzowy

Olej rydzowy

Olej rydzowy to produkt z najwyższej jakości polskich odmian nasion lnianki, którego spożywanie w odpowiednich ilościach może zapobiegać problemom z pamięcią i koncentracją, powstawaniu wad wzroku, depresji, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom.

 

olej konopny

Olej konopny

Olej konopny jest wytłaczany na zimno z polskich nasion konopi siewnej, których spożywanie odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu, i dostarczanie do niego szeregu cennych witamin z grupy A, B, E i K. Olej wzmacnia także układ kostny, działa regeneracyjnie i przeciwzapalnie oraz odbudowuje zniszczony naskórek.

 

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Produkt posiadający wiele walorów zdrowotnych, dzięki bardzo dużej zawartości nisko nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego spożywanie poprawia stabilność psychiczną, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz ma działanie oksydacyjne.

 

olej z nasion ostropestu

Olej z nasion ostropestu

Olej wytłaczany na zimno z polskich nasion ostropestu plamistego, ma działanie oczyszczające i detoksykujące. Odpowiada za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu, poprawia pracę wątroby oraz mózgu, wykazujący silne działania przeciwnowotworowe i jest wspaniałym przeciwutleniacz.

 

olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Produkt z najwyższej jakości nasion rzepaku, pochodzących z podwójnie uszlachetnionych odmian, charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego, wspierającego układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy oraz oleinowego, którego niedobory wpływają na złą kondycję skóry.

 

olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy wytłaczany na zimno, wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, znanej z właściwości opóźniających procesy starzenia komórek i wspomagającej układ odpornościowy. Działa korzystnie na pracę układu krążenia, obniżając tzw. zły cholesterol i przeciwdziałając miażdżycy.

 

olej dyniowy

Olej dyniowy

Olej dyniowy polecany jest przez współczesnych fitoterapeutów do usuwania pasożytów układu pokarmowego, gdyż nie podrażnia on błony śluzowej, żołądka ani jelit, a także korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizuje proces oddawania moczu.

 

 

Olej z wiesiołka 

olej z wiesiołka


Olej z wiesiołka, zawierający około 15-20% olejów, jest wykorzystywany w leczeniu mastalgii, czyli bólu piersi, który dotyka ponad połowę kobiet w wieku rozrodczym, a także łagodzi bóle reumatyczne, wspomaga regenerację tkanki chrzęstnej i układu odpornościowego.

Oprócz swoich leczniczych właściwości olej z wiesiołka jest źródłem mikroelementów takich jak cynk, magnez, selen, witamina E oraz wapń, a także zawiera fitosterole i białko bogate w aminokwasy siarkowe. Dzięki temu jest nie tylko odżywczym suplementem diety, ale również emolientem stosowanym do pielęgnacji twarzy i ciała. Ponadto korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

 

Olej to naturalny tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion lub owoców roślin oleistych. Oleje tłoczone na zimno zachowują swoje wartości odżywcze i są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz antyoksydantów. Można je wykorzystywać w kuchni – do sałatek, sosów, dań na zimno, a także w kosmetyce i suplementacji, wspierając zdrowie skóry, włosów i odporności.

Oferujemy szeroki wybór olejów tłoczonych na zimno, m.in.: olej lniany, olej rzepakowy, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, olej z konopi, olej z ostropestu. Każdy z nich ma unikalny smak, aromat i właściwości prozdrowotne.

Ceny olejów zależą od rodzaju surowca, metody tłoczenia oraz pojemności butelki. Najczęściej wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za butelkę (np. 250–500 ml). Aktualne ceny są dostępne w sklepie internetowym lub w zakładce Oferta na stronie olejarnia.pl .

Olej słonecznikowy i olej z wiesiołka różnią się składem, smakiem i zastosowaniem: Olej słonecznikowy ma łagodny, neutralny smak. Jest bogaty w witaminę E i kwasy omega-6, dlatego idealnie sprawdza się w kuchni do sałatek, duszenia i krótkiego smażenia. Olej z wiesiołka ma bardziej charakterystyczny smak i wyjątkowo wysoką zawartość kwasu GLA (gamma-linolenowego), który wspiera zdrowie skóry, układu hormonalnego i odpornościowego. Stosuje się go na zimno – jako dodatek do sałatek lub suplement diety. Podsumowując: słonecznikowy to olej kulinarny, a z wiesiołka – olej prozdrowotny.

Nasze oleje sprzedajemy w szklanych butelkach o różnych pojemnościach: - 0,2 litra, - 0,25 litra, - 0,5 litra. Dzięki różnym pojemnościom można dopasować zakup do indywidualnych potrzeb – od degustacyjnych butelek po większe opakowania rodzinne.

Czas realizacji zamówienia zależy od wielkości i dostępności produktu. Zazwyczaj dostawa kontenera lub większego zamówienia trwa od 3 do 7 dni roboczych. Dokładny termin potwierdzamy po złożeniu zamówienia.

Tak. Oferujemy wysyłkę kurierem na terenie całej Polski.

Tak, część naszych olejów posiada certyfikat BIO / ekologiczny. Wszystkie produkty są tłoczone na zimno, bez dodatków chemicznych, konserwantów czy rafinacji. Dbamy o to, by nasiona pochodziły ze sprawdzonych, lokalnych upraw.

Olej należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze poniżej 20°C. Po otwarciu zaleca się przechowywanie w lodówce i zużycie w ciągu 1–3 miesięcy. Każda butelka ma podany termin przydatności na etykiecie.

Dane kontaktowe znajdziesz w zakładce Kontakt na stronie olejarnia.pl